Värmen i lägenheten

Värmen i lägenheten

Under den här rubriken försöker vi samla den information vi tror att boende och andra intressenter kan ha glädje av. Är det något du saknar här, skicka ett mail till oss i styrelsen.


Föreningen(styrelsen) har beslutat att vi skall ha 21 grader +-1 grad i våra lägenheter. När ni tycker att det känns kyligt i lägenheten så är med en termometer ni skall mäta, den skall i mitten av rummet visa 20-22 grader.(föreningen har inhandlat en bättre lasertermometer om du är osäker kontakta styrelsen) Radiatorerna kan kännas kalla även vid kall utomhustemperatur då dess vred innehåller en termostat dvs den mäter också inomhustemperaturen(termostaten kan justera 2-3 grader). Motionera(vrid tills det tar stopp och vrid sedan tillbaka, upprepa ett par ggr/ kvartal) dina termostater kontinuerligt.

Ställ inga möbler eller gardiner för dina radiatorer vilka isf kan begränsar värmeutvinningen från dem. 

.

Riksbyggens beskrivning om vår värmeinställning (vilket enligt dem är standard i alla moderna hus). Sammanfattning av deras svar:


- värmesystemet har en inbyggd dämpning för att det inte skall bli instabilt när utetemperaturen varierar

- dämpningen utförs i steg:


1) gränsvärde för när pumpen slår av resp på 15 grader.

2) sedan styrs radiatorerna efter en kurva anpassade efter husetskaraktär.

3) sedan bromsar styrutrustningen så att det behöver vara över 12-13 grader under ett dygn för att systemet skall i sin helhet slås av eller på. Detta för att undvika flera på/ resp av per dygn. Väggar ackumulerar värme så oftast märker inte vi boende av när systemet slås av.

 

Under vår resp höst och tillsammans med regn så kan det bli så att väggarnas värme inte räcker till vilket då känns kallt innan systemet kalibrerat sig.